Aanmelden blog Louis Steeman
Piekeren
Je herkent het vast wel, heb je eindelijk een moment van rust, en verdorie, dan gaat de grote innerlijke piekeraar aan het werk! Weg rust! Welkom in het neurotisch universum. Piekeren is tobben over het verleden of je zorgen maken over de toekomst. Als je nagaat waar al dat innerlijk geklets in je hoofd over gaat staat fier op nummer 1: wat anderen wel niet van jou vinden en hoe jij denkt over anderen. De piekeraar is een opdringerige rechter.
Piekeren levert weinig op. Het verleden wordt er niet beter van en de toekomst verandert er niet door. Maar ja, hoe stop je die innerlijke rechter, om weer te kunnen genieten van het zonnetje?
Piekeren is niet-weten
Tobben en je zorgen maken komen voort uit niet-weten. Je gaat piekeren als je niet-weet wat een ander denkt, voelt of wil, als je onzeker bent over jezelf of over wat er staat te gebeuren.
Omdat je niet-weet wat de impact is van je handelen op anderen en de toekomst niet maakbaar is, blijf je piekeren.
Piekeren is uitsluiten
Piekeren is een vorm van uitsluiting van een ander, want die ander wéét niet eens dat je piekert, laat staan waarover je piekert, terwijl je wel over hem of haar oordeelt.
Piekeren is een geschenk
Het onvermijdelijke kun je maar beter aanvaarden. Dan kun je piekeren beschouwen als een geschenk; een signaal dat je iets of iemand weer moet insluiten. Bijvoorbeeld door jouw tobberige gedachten te delen met die ander. Dan sluit je die ander weer in en stap je uit je innerlijke denkdraaimolen en kun je samen met die ander nagaan wat te doen.