De kunst is te bewegen van ‘verontwaardigd’ naar ‘wat interessant!’

Ontgoocheld verlaat Eveline het MT-overleg. Haar school-brede voorstel is met veel scepsis ontvangen en feitelijk afgeserveerd. Wat haar vooral raakt is de opmerking van één haar collega’s: ‘daar heb jij toch helemaal geen verstand van?’

Door zo’n gebeurtenis kun je behoorlijk van slag raken. Zo ook Eveline. Haar neiging is dan om de confrontatie te mijden; ‘anders word ik zó emotioneel!’. In plaats daarvan zoekt ze samen met een maatje uit het MT naar tactische slimmigheden om haar voorstel toch zo ongeschonden mogelijk door het MT te loodsen.

Verborgen krachten

In gebeurtenissen, zoals hierboven, worden verborgen krachten in de onderstroom manifest. Een patroon van oordelen, vliegen afvangen en de eigen agenda centraal stellen in plaats van het gemeenschappelijke. Hoe goed bedoeld ook, Eveline versterkt met haar terugtrekkende beweging en tactische manoeuvres dat patroon.

Hoe je daarvan te bevrijden?

De kunst is te bewegen van ‘verontwaardigd’ naar ‘wat interessant!’
Dat kan door fenomenologisch, onderzoekend te kijken naar gebeurtenissen met de open blik van een antropoloog. Een eerste onderzoeksvraag die je kunt stellen is: wat is de gebeurtenis binnen de gebeurtenis? Dat is het hittepunt, ook wel ‘moment van de waarheid’ in de gebeurtenis. Voor Eveline is dat het moment dat haar collega zegt dat ze geen verstand van de materie heeft… en hij wel, en Eveline blokkeert.

In gebeurtenissen tonen zich hardnekkige patronen

Eveline realiseert zich dat in het MT-overleg al enkele jaren een patroon is geslopen waarbij mensen elkaar de maat nemen en ieder voor het belang van de eigen afdeling gaat. Eigenlijk is dat al gaande sinds de directie strak stuurt op het realiseren van smart-geformuleerde afdelingsplannen. Ook Eveline voelt de hete adem van de collega’s uit haar afdeling in haar nek.

En nu?

Vanuit het perspectief dat haar collega’s in het MT reageren vanuit een patroon beseft Eveline dat het weliswaar pijnlijk maar eigenlijk ook logisch is dat haar voorstel is afgeschoten. Zij neemt zich voor om het patroon dat zij meent te zien te benoemen en, aan de voorkant, voortaan scherper te contracteren bij het aanvaarden van een project.

 

………..

Zelf aan de slag met het onderzoeken van gebeurtenissen? Welke patronen laten ze zien? Hoe je te bevrijden van die patronen? Hoe positieve krachten toe te voegen aan de onderstroom?

 

Meld je aan voor de Tweedaagse Training:

Leidinggeven in de Onderstroom

Over het realiseren van gezonde ontwikkelingen in de onderstroom van teams en organisaties.

 

Er zijn nog twee plaatsen beschikbaar.

Datum
12 februari en 25 maart 2020 bij NSO-leiderschapsacademie

Aanmelding

h.hillebrand@nso-cna.nl

 

De tweedaagse verzorg ik desgewenst ook in-company: stuur een mail

 

………..

Meer lezen?

In mei 2019 verscheen mijn boek: De kracht van niet-weten, ruimte voor ontwikkeling. Over leiderschap in tijden van transformatie.

 

Meer blogartikelen…