Hoopvolle verwachtingen

Hoopvolle verwachtingen

Vrijdagmiddag, licht euforisch rijd ik naar huis na een werkbijeenkomst met teamleiders en schoolleiders waarin ik hen vroeg gebeurtenissen waar zij energie van krijgen met elkaar te delen. Hun verhalen vertellen over gebeurtenissen waarin ze van betekenis zijn voor anderen. ‘Dat je er zichtbaar toe doet’, concludeert een van de deelnemers.

Hoopvolle bijeenkomst

We gaan op zoek naar onderwijsactiviteiten in de eigen praktijk waarin ook leerlingen en studenten ervaren dat zij er – zichtbaar – toe doen. Iedereen doet enthousiast meerdere duiten in het zakje. We merken op dat het onderwijs steeds meer in een richting beweegt waarbij leerlingen en studenten ervaren dat zij zélf van betekenis zijn. Niet later, maar nu, vandaag, in de onderwijsactiviteiten zelf. We constateren dat we, in het onderwijs, op weg zijn naar een hoopvolle toekomst.

Onbekende toekomst

Ik ben nog zeker een uurtje onderweg en mijmer over onderwijs dat intrinsiek betekenisvol is en over het nieuwe jaar dat in de coulissen staat te trappelen om 2019 eruit te kicken. Een nieuw jaar, realiseer ik me, dat al grotendeels is voorgeprogrammeerd. Is er nog wel vrije ruimte voor onze hoopvolle verwachtingen, vraag ik me af.

Op Spotify zingt Andrew Combs smartelijk over hoop en verwachtingen die hij had met zijn lief, maar die niet zijn uitgekomen: ‘Expectations, we hold them so close, but what do we know?’

Teleurstellingen

Hoopvolle verwachtingen kunnen blijkbaar een bron van teleurstelling zijn. Je kunt de toekomst niet plannen; je weet vooraf niet wat er gaat gebeuren. De toekomst brengt je enerzijds meer van hetzelfde en verloopt anderzijds altijd anders dan je hoopte. Nu eens moet je aanvaarden dat het nu eenmaal gaat zoals het altijd gaat, dan weer word je aangenaam verrast en biedt de toekomst méér dan je verwachtte.

Om teleurstellingen te voorkomen en de kans te vergroten je hoopvolle verwachtingen te realiseren ga je anticiperen. Je maakt plannen en je treft voorzorgsmaatregelen voor een welkome landingsplaats voor je verlangde toekomst.

Valkuilen

Maar al dat anticiperen heeft ook iets verdrietigs: Er is een goede kans dat je druk bent energie te geven aan iets dat leidt tot teleurstellingen. Bovendien trekken je pogingen om wat nog gaat komen onder controle te krijgen je aandacht en energie naar wat er nog helemaal niet is: de toekomst. Terwijl je nu leeft.

John Lennon zei het al: ‘Life is what happens while you’re busy making other plans’.

Ook kan de toekomst zich juist keren tegen je inspanningen om haar in je greep te krijgen. Je creëert dan een self-destroying prophecy. Een bekend voorbeeld is dat van de voorzitter die een geraffineerde agenda opstelt en zijn vergaderingen tot in de puntjes voorbereidt. Hopend daarmee gemotiveerdheid en betrokkenheid te zaaien, maar volgzaamheid en defensief gedrag oogst.

Alle hoop dan maar opgeven?

Zou ik niet doen. Ik suggereer een derde weg: Bereid je losjes voor op de toekomst, maar heb niet de verwachting dat die zich zal voegen naar jouw hoopvolle wensen. Zolang je niet vastzit in het strakke beeld van je geprogrammeerde hoopvolle verwachtingen kun je nog open staan voor anderen en hun bijdragen. En voor synchroniciteit: toeval dat je toevalt als je je laat leiden door wat je waardevol en betekenisvol vindt. Dan geef je de meeste energie aan wat er nu gebeurt.

In gebeurtenissen, terwijl ze gebeuren, kun je van betekenis zijn voor anderen. En dát geeft energie. Het zou zomaar kunnen dat de toekomst zich verrassend en ongepland vouwt naar je hoopvolle verwachtingen.

Ik wens je een betekenisvol 2020, voor jou en de jouwen.

handtekening Louis Steeman

Louis Steeman,
december 2019

……….

Zelf aan de slag met het realiseren van betekenisvolle en energierijke ontwikkelingen in de onderstroom van teams en organisaties?

Meld je aan voor de tweedaagse training:
Leidinggeven in de Onderstroom

Datum
12 december 2019 en 20 februari 2020 bij NSO-leiderschapsacademie.

Aanmelding
h.hillebrand@nso-cna.nl

De tweedaagse verzorg ik, desgewenst ook in-company: stuur een mail

………..

Meer lezen?

In mei 2019 verscheen mijn boek: De kracht van niet-weten, ruimte voor ontwikkeling. Over leiderschap in tijden van transformatie.

 

 

 

 

 

 

 

Probleem of ontwikkelvraag?

 

 

Meer blogartikelen…