De kracht van het Niet – Weten (deel 1)Vrolijk op weg naar het onbekende

We leven in een turbulente tijd. Morgen kan alles anders zijn. We leven dan ook voortdurend een nog onbekende toekomst binnen. Cees Zwart: ‘het heden is een situatie van ‘permanente voorlopigheid’’. En dat is niet comfortabel. Het maakt ons angstig en onzeker. Daarom neigen we onze blik af te wenden van wat we Niet-Weten en ons te richten op het bekende: wat we weten of denken te weten.

Wie het weet mag het zeggen.

Om greep te krijgen op een onbekende toekomst maken organisaties plannen, met smart geformuleerde doelen, formuleren daarbij indicatoren en trachten met een PDCA-cyclus ook ‘in controle’ te zijn. Als het management het ook niet weet zoeken we een expert die het weet. Dan mag die het zeggen. Experts geven ons de illusie dat we met slimme oplossingen uit het verleden kunnen beslissen hoe we de toekomst in kunnen gaan. Uit onderzoek blijkt dat we onszelf dan doorgaans een stevige loer draaien[1]. Ook experts werken met oude kennis en beperkte informatie. En de toekomst is onnavolgbaar onberekenbaar en complex. Zo strompelen we met oude oplossingen de toekomst binnen.

Weten en weten wat je niet weet.

Gelukkig weten we ook veel: hoe laat de trein naar Utrecht vertrekt, hoe te handelen bij een gebroken been, op welke dag onze 4- jarige (klein)zoon 5 jaar wordt. Maar we weten niet of we in die trein een leuke ontmoeting zullen hebben, hoe we het zullen ervaren om 6 weken in het gips met een gebroken been thuis te zitten en ook niet wat voor man onze 4 jarige (klein)zoon over 25 jaar zal zijn. We kunnen wel trachten bij dat Niet Weten greep op de zaak te krijgen, maar zeker zo interessante is om te kijken of er ook kracht schuilt in het aanvaarden van het Niet Weten.

Kracht van het Niet-Weten, een eerste verkenning:

Omarmen van Niet – Weten

  1. Zorgt voor telkens nieuwe uitdagingen om ons improvisatietalent en onze creativiteit op los te laten. Zo ontwikkelen wij ons als mens en dat is een bron van trots en zelfvertrouwen.
  2. Helpt ons onze onzekerheid toe te laten en de toekomst te verwelkomen. Dat voorkomt dat we de toekomst met oude oplossingen te lijf gaan.
  3. Verrijkt ons leven omdat het ons helpt ons open te stellen voor toevalligheden die op ons pad komen en voor de rijke en verrassende inzichten van anderen.

Tip

Stap elke dag minimaal éénmaal onbevangen en zonder plan of oordelen een nieuwe situatie in met geen ander doel dan iets nieuws (iets interessants) te ontdekken.

 

Meer lezen?                 

 

  • https://www.louissteeman.nl

 

 

Wil je een bijdrage leveren aan het boek ‘De Kracht van het Niet – Weten’.

Mail je praktijkervaring, je vraag of je eigen ideeën en inzichten naar info@louissteeman.nl .

[1] Zie Daniel Kahneman, Ons feilbare denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *LOUIS' LAATSTE BLOGBERICHTEN >

Overdenkingen, bespiegelingen en actualiteit. Van Louis Steeman.Bekijk hier Louis' Blog...

Piekeren en de kracht van een vraag (2)

Blog over de kracht van niet-weten

Zonnetje?

Ik zit in het zonnetje en vraag me af waarom X, gisteren bij een overleg, zo agressief reageerde op...

De kracht van een vraag (1)

Blog over de kracht van niet-weten

Huh?

Anouk zegt in de Metro van 4 maart over haar rol in The Voice: “ik voelde me als een...

Het conferentieoord-gevoel Blog over de kracht van niet-weten

Het conferentieoord-gevoel Bij een tweedaagse op de hei doe je met je collega’s inzichten op, maak je plannen en leer je dingen die je zó...