Kasteel de Doornenburg: een uniek conferentie-oordVoor klanten die een werkconferentie willen op een unieke locatie in een landelijke omgeving waar Rijn en Waal splitsen is Kasteel De Doornenburg beschikbaar.

Over kasteel de Doornenburg: 

In de uiterste uithoek van de Over Betuwe splitst de Rijn en de Waal. Juist op deze plek staat Kasteel De Doornenburg.Dit robuuste middeleeuwse kasteel bestaat uit een hoofd en voorburcht die met elkaar verbonden zijn door een houten brug. De hoofdburcht is omgeven door een gracht. Het kasteel telt 9 woon- en verblijfruimtes. De ridderzaal en overwelfde kelders zijn typerend voor de middeleeuwse architectuur. Om het kasteel ligt op ruim 8 hectare agrarische grond, die in het kader van natuurbeheer extensief wordt beweid. De uitgestrekte voorburcht wordt wel eens de grootste en mooiste middeleeuwse van Nederland genoemd. Achter de deuren van het poortgebouw en de stoere weermuren bevinden zich de ruime binnenplaats met rondom het binnenplein een boerderij met potstal, een kapel, een woontoren, een koffiekamer en het woonhuis van de kasteelbeheerder.
Geschiedenis
In de 9e eeuw wordt Doronburc al genoemd, waarschijnlijk een verdediging tegen de Noormannen.
In 1255 is het domein in bezit van de Gelderse graven. In 1295 wordt voor het eerst een heer van Doornenburg vermeld, Willem van Doornick, Gelders leenman. In die periode zou volgens de overlevering Gijsbrecht van Amstel, medeplichtig aan de moord op de Hollandse graaf Floris V in 1396, zijn toevlucht vanuit Amsterdam op de Doornenburg gezocht hebben. Wellicht is het verhaal apocrief en geconstrueerd in de 16e eeuw toen de familie Van Amstel het kasteel erfde.
Voor zover bekend is het kasteel nooit door belegering ingenomen. Tijdens de Nederlandse Opstand (80-jarige oorlog van 1568-1648) volgde de heer trouw en zonder slag of stoot de partijwisseling van de Gelderse staten.
Tot 1847 is De Doornenburg bewoond geweest door de opvolgende geslachten: Van Doornick, Van Bylandt, Van Homoet, Van Voorst, Van Amstel, Van Heemskerk en Van Bemmel. Daarna is het kasteel nog lange tijd in eigendom geweest van de familie Van der Heijden. Zij hebben het kasteel nooit bewoond. Het gebouw raakte ernstig in verval. In 1936 kocht textielindustrieel J.H. van Heek uit Enschede het slot en richtte de Stichting tot Behoud van den Doornenburg op, waarin het kasteel werd ondergebracht. In 1937 begon Van Heek aan de restauratie die in 1941 werd voltooid.

Verwoesting
Veel genoegen beleefde Van Heek niet van de restauratie. In het laatste half jaar van de Tweede Wereldoorlog lag de Betuwe in de geallieerde frontlinie; het kasteel deed dienst als hoofdkwartier van de Duitsers. In januari en maart 1945 heeft de Engelse luchtmacht het slot gebombardeerd. Bij de eerste luchtaanval werden verschillende gebouwen van de voorburcht verwoest. De tweede aanval was funest voor de burcht. Er bleef een grote puinhoop over. Extra zuur was dat de geallieerden niet wisten dat de Duitsers al waren vertrokken.

Na de oorlog begon Van Heek weer van voren af aan. Met hulp van de overheid en verschillende particulieren heeft de stichting De Doornenburg weer helemaal hersteld (1947-1966).
Doornenburg. Het kasteel doet nu dienst als conferentieoord en grand café. Ook worden er culturele activiteit georganiseerd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *LOUIS' LAATSTE BLOGBERICHTEN >

Overdenkingen, bespiegelingen en actualiteit. Van Louis Steeman.Bekijk hier Louis' Blog...

Piekeren en de kracht van een vraag (2)

Blog over de kracht van niet-weten

Zonnetje?

Ik zit in het zonnetje en vraag me af waarom X, gisteren bij een overleg, zo agressief reageerde op...

De kracht van een vraag (1)

Blog over de kracht van niet-weten

Huh?

Anouk zegt in de Metro van 4 maart over haar rol in The Voice: “ik voelde me als een...

Het conferentieoord-gevoel Blog over de kracht van niet-weten

Het conferentieoord-gevoel Bij een tweedaagse op de hei doe je met je collega’s inzichten op, maak je plannen en leer je dingen die je zó...