Louis’ Blog


Piekeren en de kracht van een vraag (2)

op april 30th, door Louis in Louis' Blog. No Comments

Blog over de kracht van niet-weten

Zonnetje?

Ik zit in het zonnetje en vraag me af waarom X, gisteren bij een overleg, zo agressief reageerde op Y, … de sfeer werd narrig, …….. had ik misschien tussenbeide moeten komen?, ….. volgende week is er weer een overleg en stel dat …… enz.   Er passeren tal van tuimelende gedachten in mijn hoofd.

Piekeren verdringt de zon

Je herkent het vast wel, heb je eindelijk een moment van rust, en verdorie, dan gaat de grote innerlijke piekeraar aan het werk! Weg rust! Welkom in het neurotisch universum. Piekeren is tobben over het verleden of je zorgen maken over de toekomst. Als je nagaat waar al dat innerlijk geklets in je hoofd over gaat staat fier op nummer 1: wat anderen wel niet van jou vinden en hoe jij over anderen denkt. De piekeraar is een opdringerige … Read More »


De kracht van een vraag (1)

op maart 6th, door Louis in Louis' Blog. No Comments

Blog over de kracht van niet-weten

Huh?

Anouk zegt in de Metro van 4 maart over haar rol in The Voice: “ik voelde me als een vis uit het water”. Daaronder staat de zin: “ik heb geen enkele keer gedacht: hier voel ik mij thuis”. ‘Huh’, denk ik, ze voelde zich toch als een vis in het water?’ Pas na herlezing zie ik dat ik haar eerste zin verkeerd heb gelezen. Ik realiseer me weer hoe makkelijk je hersenen je verleiden tot makkelijke conclusies. Nieuwe informatie kleurt al snel naar eerdere ervaringen en oude kennis. Het is blijkbaar lastig om telkens weer fris te kijken. Wat je weet is wat je ziet en dat is oud weten. Niet weten is een vorm van fris en nieuw kijken en je verwonderen. Dat is de kracht van niet weten.

Ons feilbare brein

Kun je die snelle … Read More »


Het conferentieoord-gevoel Blog over de kracht van niet-weten

op februari 2nd, door Louis in Louis' Blog. No Comments

Het conferentieoord-gevoel
Bij een tweedaagse op de hei doe je met je collega’s inzichten op, maak je plannen en leer je dingen die je zó graag op je school in praktijk zou willen brengen. Je kunt elkaar, daar op Bos & Bladeren, in alle rust, op wonderlijke wijze, dan ook heel goed vinden en met elkaar hoopvolle afspraken maken. Vol goede moed vertrek je na de tweedaagse weer naar huis.

Het post-conferentieoord-gevoel
Helaas word je in de praktijk weer overdonderd door de drukte van alle regelzaken, door praktische vragen van je collega’s, door de waan van de dag. En die collega met wie je die avondsessie zo’n tranentrekkend mooi gesprek had, wordt in de eerste de beste MT-vergadering weer die pain in the ass die hij altijd was.

1e, 2e en 3e ordevragen
Om dit fenomeen te begrijpen helpt het om een onderscheid tussen … Read More »


Principes die werken

op december 27th, door Louis in Louis' Blog. No Comments

Over de kracht van het niet weten

 

Mijn schoonmoeder, 92 jaar logeert een paar dagen bij ons. Een vrouw met karakter. Hoewel haar lijf haar steeds meer in de steek laat, blijft haar motto: ‘zelf doen’. Ze zegt: ‘als het echt niet lukt, dan zeg ik het wel’. Vanmorgen donderde ze bijna met rollator en al over de vloer. Dilemma: ik wil haar respecteren in haar autonomie maar tegelijk wil ik niet dat zij valt.

 

Principes werkend maken

Zo’n dilemma doet zich voor in de praktijk en die kun je niet uitzetten, een dilemma is geen Tv-toestel. Het wonderlijke is dat het dilemma, terwijl het gebeurt, zomaar principes aanreikt, die je vervolgens in de praktijk werkend kunt maken. Je moet dan wel aanvaarden dat je vooraf niet precies weet hoe. En dat is op zich al een mooi principe! Leuk om in … Read More »


Blog 7: De kracht van het niet-weten

op juli 25th, door Louis in Louis' Blog. No Comments

Meten is niet-weten

Mijn kleindochter is overgegaan van de brugklas naar klas 2. Ze heeft een mooie cijferlijst. Alleen geschiedenis lijkt haar niet goed af te gaan. Een 4,8 bij het eerste rapport, een 5,6 aan het eind, afgerond een 6.

Cijfers

Als ik haar vraag hoe zij nu, na een jaar, aankijkt tegen het vak geschiedenis zegt ze: ‘ik vind het minder erg, omdat ik nu weet dat als ik er hard voor werk ik een voldoende kan halen’. Mooi dat ze weet dat het resultaat afhangt van haar eigen inspanning, maar ze is in één jaar wel een calculerende scholier geworden, die vooral werkt voor het cijfer. Er zijn trouwens verschillende soorten zessen weet ze: één medeleerling heeft die zes bij elkaar gespiekt, een andere leerling haalt een zes zonder ervoor te leren en bij weer een andere zes ligt het … Read More »


Blog 6: De kracht van niet-weten

op juli 1st, door Louis in Louis' Blog. No Comments

De gebeurtenis
Oei

1957, klas 5 van de basisschool. Ik ben 10 jaar. De leraar mept met een liniaal een leerling in het gezicht. De klas zit muisstil geschokt te zijn. In de klas komt de gedacht tot leven: ‘ik moet nu iets doen!’ Niemand doet iets. Na die gebeurtenis neem ik mij voor om mij niet meer stil te houden en nooit meer toeschouwer te zijn. Ik heb mijzelf daarna nog vaak teleurgesteld, maar toch…

Gebeurtenis

Als ik mensen vraag hoe zij een gebeurtenis ervaren, gebruiken zij woorden als: aandacht, contact, verbinding, wat gebeurt raakt me en is groter dan mijzelf. Een gebeurtenis voltrekt zich terwijl het gebeurt. Je kunt het niet plannen, hoogstens de voorwaarden ervoor creëren, Wát gebeurt en hoe het gebeurt, weet je pas terwijl het gebeurt. Verliefdheid is een gebeurtenis. Of iemand die met humor een goed verhaal vertelt. … Read More »


Blog 5: niet-weten als brug van drama-driehoek via winner-driehoek naar co-creatie

op juni 7th, door Louis in Louis' Blog. No Comments

De kracht van het niet-weten.
Drama-driehoek: groot organisatie-leed.

Ken je dat gevoel dat je je weer eens hebt laten gijzelen door een van je teamleden, door je leidinggevende of door een collega uit de leiding?

Je bent bijvoorbeeld akkoord gegaan met een verzoek omdat je bang bent dat die ander zich anders ziek meldt of je zit een gesprek uit met iemand die weer eens komt zeuren: ‘een keer per week moet ie z’n ei kwijt’ of je laat het gebeuren dat iemand bot tegen jou doet omdat hij nu eenmaal hoger in de hiërarchie staat of je accepteert dat iemand slechte kwaliteit levert met de verzuchting: ‘mission impossible’.

Je baalt en hebt het gevoel klem te zitten. Je voelde je de redder of het slachtoffer van iemand en tegelijk is er in je binnenwereld de verontwaardigde stem van de aanklager: ‘wat een vervelende … Read More »


Onbevangen en moedig: over de kracht van het Niet-Weten

op maart 30th, door Louis in Louis' Blog. No Comments

They spelled my name wrong again

Op de basisschool was ik een van de laatste van de klas die zijn naam kon schrijven Voor eeuwig dom. Inmiddels weet ik dat Louis een lastige naam is. Regelmatig bestel ik bij Starbucks een Latte Macchiato. De jongen of het meisje bij wie ik mijn bestelling doe vraagt dan hoe ik heet. Want ze schrijven daar je naam op het bekertje. Als ik ‘Louis’ zeg kijken ze mij even gepijnigd aan, want tja, hoe schrijf je dat? Je begrijpt, ik kijk met mildheid naar die voor mij herkenbare worsteling met mijn naam. Aan de lichaamstaal van de ander kan ik zien: ‘het wordt weer een gokkie’. De collega die het door mij gevraagde product bereidt roept mijn naam door de zaak. Altijd spannend want hij moet zich baseren op wat zijn collega op het … Read More »


De Kracht van het Niet-Weten. Blog 3: Leidinggevende als expert die het Niet-Weet.

op maart 1st, door Louis in Louis' Blog. No Comments

De schijfremmen van mijn nieuwe racefiets geven een schurend geluid. Ze lopen ietwat aan. Ik bel de leverancier die me vraagt met de fiets naar de werkplaats te komen. Daar kunnen zij het probleem oplossen. Ik zeg dat ik liever heb dat hij mij uitlegt hoe ik het euvel zelf kan verhelpen. Ik werk liever met experts die er niet zozeer op uit zijn mijn probleem op te lossen maar mij helpen mijn zelfoplossende vermogen te versterken.

 

4 rollen van de expert.

Als ik terugdenk aan de vele experts die ik zelf heb ingeschakeld of zich aan mij hebben opgedrongen kom ik tot ruwweg 4 rollen die een expert kan innemen:

De expert lost mijn probleem op. Handig als je in coma op de operatietafel ligt.
De expert zegt welke oplossingen hij zoal in huis heeft. Ik beslis over de inbreng van de expert. … Read More »


De kracht van het Niet – Weten Blog 2: Als iemand iets van je wil…….

op februari 5th, door Louis in Louis' Blog, niet gecategoriseerd. No Comments

Om zes uur, rond etenstijd gaat de telefoon. Je neemt op en je weet: ‘die wil mij iets verkopen’. De dame aan de andere kant van de telefoon is doorgaans goed getraind hoe een hardvochtig ‘neen’; te pareren. Eén keer heb ik mij laten verleiden. Een maand later was het concurrerend energiebedrijf al weer groener en goedkoper. Onlangs probeerde ik de strategie ‘meeveren en ontregelen’. Na de eerste zin aan de andere kant van de lijn zeg ik: ‘OK ik koop je product, wat het ook is, als jij mijn caravan koopt’. Niet dat ik een caravan heb, maar het is een koekje van eigen deeg en wellicht voelt die ander dan hoe vervelend en grensoverschrijdend zo’n opdringerig verkoopsignaal is.

 

Onbevredigend

Het blijft onbevredigend. Zo’n meisje wil gewoon wat bijverdienen. En mijn irritatie hoort natuurlijk niet bij háár thuis maar bij het … Read More »
LOUIS' LAATSTE BLOGBERICHTEN >

Overdenkingen, bespiegelingen en actualiteit. Van Louis Steeman.Bekijk hier Louis' Blog...

Piekeren en de kracht van een vraag (2)

Blog over de kracht van niet-weten

Zonnetje?

Ik zit in het zonnetje en vraag me af waarom X, gisteren bij een overleg, zo agressief reageerde op...

De kracht van een vraag (1)

Blog over de kracht van niet-weten

Huh?

Anouk zegt in de Metro van 4 maart over haar rol in The Voice: “ik voelde me als een...

Het conferentieoord-gevoel Blog over de kracht van niet-weten

Het conferentieoord-gevoel Bij een tweedaagse op de hei doe je met je collega’s inzichten op, maak je plannen en leer je dingen die je zó...