over ‘Niet-weten’


Drama-driehoek, winnaar-driehoek en co-creatie

op juni 7th, door Louis in over 'Niet-weten'. No Comments

Drama-driehoek

Samenwerking is bedoeld om samen iets tot stand te brengen dat betekenis heeft en waar mensen plezier aan beleven. Immers het geeft voldoening als je met jouw kwaliteiten en talenten een unieke bijdrage kunt leveren. Echter, mensen ontwikkelen in hun onderlinge relaties ook min of meer vaste patronen waarin zij zich ongelukkig voelen. In Transactionele Analyse worden deze patronen ‘scripts’ genoemd. De scripts waarin mensen in hun samenwerking terecht komen zijn afgeleid van de persoonlijke scripts van de deelnemers. Het lukt dan niet om ieders kwaliteiten te zien en te benutten en zelf kom je ook niet uit de verf. Dat is frustrerend. Scriptmatig gedrag levert boosheid en angst, op en leidt tot verzuchtingen als: ‘ik word niet gezien’, ik word niet gehoord’, ‘men begrijpt mij niet’, ‘we bereiken geen resultaten’.

Karpman heeft een universeel script beschreven – de ‘dramadriehoek’ – … Read More »


Jezelf verbinden met de complexiteit

op maart 30th, door Louis in over 'Niet-weten'. No Comments

Naar aanleiding van een gesprek met Ad Molenaars over de Kracht van Niet-Weten, d.d. 6 februari 2015

We ontmoeten elkaar in een café in Den Bosch. Ik ken Ad als een schoolleider die voortdurend de verbinding zoekt met mensen en hen ruimte laat om samen mooi onderwijs te maken voor leerlingen. Tegelijk staat hij stevig voor de koers die de school onderwijskundig is ingeslagen en waarvoor is gekozen na een intensief proces met inbreng van alle betrokkenen. Ruimte laten en tegelijk staan voor de koers. Dat roept de creatieve spanning op die het Raayland College op weg heeft geholpen. Ad werkt er als lid van de centrale directie en houdt de mensen scherp.

Niet-Weten

We beginnen ons gesprek met een eerste verkenning van Niet-Weten. We constateren dat de werkelijkheid te complex is om volledig te doorgronden. Zo staan wij onder invloed van anderen … Read More »


De kracht van het Niet-Weten.

op december 31st, door Louis in over 'Niet-weten'. No Comments

Over levenskunst in organisaties.
(artikelenreeks nr. 1)

Dit is een tussentijds verslag van een zoekproces naar de kracht van het Niet-Weten. Juist in dynamische tijden is het belangrijk en helpend om onbevangen en zonder al teveel vooronderstellingen, overtuigingen en oordelen het onbekende dat zich aandient tegemoet te treden. Ik geloof dat ieder mens van betekenis wil zijn voor anderen. Dat geeft ook zin en betekenis aan je eigen leven. Als de toekomst onzeker is, is het vaak lastig die betekenis te vinden. Mensen ervaren dan eerder verlies.

Zelf ben ik gepassioneerd kwartiermaker. Ik werk graag met mensen samen om betekenis te vinden in de dingen die we doen, op weg naar een nog onbekende toekomst. Op dat pad ervaar ik de kracht van het aanvaarden, of beter – omarmen – dat je het niet weet.  

Op dat pad ontmoet ik voortdurend mensen die … Read More »


‘Niet-Weten helpt ons om ons over te geven aan een ‘weten’ buiten ons’. door Chris Hazelebach: 

op december 19th, door Louis in over 'Niet-weten'. No Comments

Het heeft ook kennis,

door Chris Hazelebach is lerarenopleider aan de CALO Hs. Windesheim.

 Met onze kennis kunnen we niet alles weten. We weten het niet, maar gelukkig weet het het zelf ook veel. Het heeft ook kennis. Zoals in het voorbeeld van de dans, de dans weet zelf ook wat het wil. De dans is de dialoog tussen de twee dansers, het is er alleen tijdens het dansen, het is er alleen in het hier en nu, de dans, het het, is er alleen dan als een tijdruimtelijk construct, dat weg is als we stoppen met dansen. Daarna is er nog wel de ervaring, de herinnering, of een film van het dansen, maar het dansen zelf is er niet meer.

Hoe moeilijk is het te snappen wat de “dans zelf” weet. Het is als “Flow”; de dans stroomt vanzelf en weet … Read More »


Nieuwsgierig naar de andere kant van het weten. Interview met Jan Paul Beekman

op december 19th, door Louis in over 'Niet-weten'. No Comments

Over de kracht van het Niet-Weten

‘Ik weet het ook écht niet’ zegt Jan Paul Beekman ergens halverwege het interview dat ik in Utrecht met hem heb op een mooie middag in december 2014.

Veel mensen vinden dat lastig, hebben het gevoel dat ze controle kwijt zijn als het echt niet meer weten. Wat voor gevoel geeft jou dat?

Een prettig gevoel. Het inspireert me. Wat mooi denk ik dan, want dan hebben we iets uit te zoeken.

Ik vraag Jan Paul wat hem drijft in zijn werk.

Het draait om de leerlingen. Dat ze zichzelf vragen stellen en de kans krijgen zich te ontwikkelen. Daarbij draait het om de relatie die zij hebben met hun leraren en met elkaar. En dat ze, zoals Luc Stevens zegt, het gevoel hebben dat ze het aankunnen en zelf keuzes kunnen maken, bijvoorbeeld over de wijze waarop ze … Read More »


Mijn journey naar het leidinggeven van het niet-weten Inge Essing

op december 19th, door Louis in over 'Niet-weten'. No Comments

Door:                   Inge Essing, teamleider Raayland College

 

Ik wil de hersenspinsels die door mijn hoofd gaan met deze zoektocht in kaart brengen, dus vanaf nu ga ik mijn journey bijhouden. Naar aanleiding van de lead and learn 2-daagse blijven de volgende hersenspinsels hangen, die ik moet noteren.

 

Professor Dolf van de Berg vroeg naar wat mijn geloofsbrief was. Ik heb 2 diepe overtuigingen:

Leidinggevende? IK BEN MENS. ( het is mijn in Loesje-taal gevatte geloofsbrief)
Wat je geeft als mens krijg je terug.

 

Hoe geef ik leiding aan het niet-weten is mijn prangende leervraag? Veel weet ik niet zeker, maar 1 ding weet ik wel zeker. IK BEN MENS! Leidinggeven aan het niet- weten betekent leidinggeven in een nieuwe toekomende onbekende tijd. Hoe het onderwijs eruit gaat zien weten we niet. Wat we wel weten is dat we in ontwikkeling zijn.

 

Wat betekent dit nu voor … Read More »
LOUIS' LAATSTE BLOGBERICHTEN >

Overdenkingen, bespiegelingen en actualiteit. Van Louis Steeman.Bekijk hier Louis' Blog...

Piekeren en de kracht van een vraag (2)

Blog over de kracht van niet-weten

Zonnetje?

Ik zit in het zonnetje en vraag me af waarom X, gisteren bij een overleg, zo agressief reageerde op...

De kracht van een vraag (1)

Blog over de kracht van niet-weten

Huh?

Anouk zegt in de Metro van 4 maart over haar rol in The Voice: “ik voelde me als een...

Het conferentieoord-gevoel Blog over de kracht van niet-weten

Het conferentieoord-gevoel Bij een tweedaagse op de hei doe je met je collega’s inzichten op, maak je plannen en leer je dingen die je zó...