Ontwikkelingsgericht leiderschap

Leiderschap in het onderwijs

Ik geloof dat ieder mens van betekenis wil zijn voor anderen. Dat geeft zin aan het leven. Ik geloof dat juist leidinggevenden in het onderwijs de opdracht hebben op zoek te gaan hoe zij van betekenis kunnen zijn voor de ontwikkeling van anderen. Dat is de essentie van leiderschap in het onderwijs en omvat dus ook het leiderschap van docenten.

Ik geloof dat het lastig is bij die essentie van leiderschap te komen omdat overtuigingen, oordelen en overlevingsstrategieën dat in de weg staan. Mensen leren al vroeg om angst, boosheid en verdriet om te zetten in deze wegversperringen.

Loslaten van oordelen, overtuigingen, overlevingsstrategieën betekent dat je geen genoegen neemt met je oude vertrouwde kijk op mensen, onderwijs, organiseren en jou zelf als leidinggevende. Je moet dan op zoek gaan naar nieuwe authentieke zienswijzen.

Het vraagt moed om langs deze onderzoekende wijze je eigen leiderschap te ontwikkelen. Wie zijn authentieke leiderschap of innerlijk kompas (her) ontdekt, wordt zelf weer een bron van inspiratie voor wie van betekenis wil zijn voor anderen.LOUIS' LAATSTE BLOGBERICHTEN >

Overdenkingen, bespiegelingen en actualiteit. Van Louis Steeman.Bekijk hier Louis' Blog...

Piekeren en de kracht van een vraag (2)

Blog over de kracht van niet-weten

Zonnetje?

Ik zit in het zonnetje en vraag me af waarom X, gisteren bij een overleg, zo agressief reageerde op...

De kracht van een vraag (1)

Blog over de kracht van niet-weten

Huh?

Anouk zegt in de Metro van 4 maart over haar rol in The Voice: “ik voelde me als een...

Het conferentieoord-gevoel Blog over de kracht van niet-weten

Het conferentieoord-gevoel Bij een tweedaagse op de hei doe je met je collega’s inzichten op, maak je plannen en leer je dingen die je zó...