Piekeren en de kracht van een vraag (2)Blog over de kracht van niet-weten

Zonnetje?

Ik zit in het zonnetje en vraag me af waarom X, gisteren bij een overleg, zo agressief reageerde op Y, … de sfeer werd narrig, …….. had ik misschien tussenbeide moeten komen?, ….. volgende week is er weer een overleg en stel dat …… enz.   Er passeren tal van tuimelende gedachten in mijn hoofd.

Piekeren verdringt de zon

Je herkent het vast wel, heb je eindelijk een moment van rust, en verdorie, dan gaat de grote innerlijke piekeraar aan het werk! Weg rust! Welkom in het neurotisch universum. Piekeren is tobben over het verleden of je zorgen maken over de toekomst. Als je nagaat waar al dat innerlijk geklets in je hoofd over gaat staat fier op nummer 1: wat anderen wel niet van jou vinden en hoe jij over anderen denkt. De piekeraar is een opdringerige rechter. ‘De hel, dat zijn de anderen’, zei Sartre al.

Piekeren levert weinig op. Het verleden wordt er niet beter van en de toekomst verandert er niet door. Maar ja, hoe stop je die innerlijke rechter, om weer te kunnen genieten van het zonnetje?

Piekeren is niet-weten

Tobben en je zorgen maken komen voort uit niet-weten. Je gaat piekeren als je niet-weet wat een ander denkt, voelt of wil, als je onzeker bent over jezelf of over wat er gaat gebeuren.

Omdat je niet-weet wat de impact was van je handelen op anderen en de toekomst niet maakbaar is, blijf je piekeren.

Piekeren is uitsluiten

Piekeren is een vorm van uitsluiting van een ander, want die ander wéét niet eens dat je piekert, laat staan waarover je piekert, terwijl je wel over hem of haar oordeelt.

Piekeren is een geschenk

Het onvermijdelijke kun je maar beter aanvaarden. Dan kun je piekeren beschouwen als een geschenk; een signaal dat je iets of iemand weer moet insluiten. Bijvoorbeeld door jouw tobberige gedachten te delen met die ander. Dan sluit je die ander weer in en stap je uit je innerlijke denkdraaimolen en kun je samen met die ander nagaan wat te doen.

De kracht van een vraag

Bij het volgende overleg vraag ik X en Y of hen iets dwars zit en of ik iets voor hen kan betekenen. De zon schijnt, het voelt als een geschenk.

De volgende blog: ‘Piekeren over jezelf’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *LOUIS' LAATSTE BLOGBERICHTEN >

Overdenkingen, bespiegelingen en actualiteit. Van Louis Steeman.Bekijk hier Louis' Blog...

Piekeren en de kracht van een vraag (2)

Blog over de kracht van niet-weten

Zonnetje?

Ik zit in het zonnetje en vraag me af waarom X, gisteren bij een overleg, zo agressief reageerde op...

De kracht van een vraag (1)

Blog over de kracht van niet-weten

Huh?

Anouk zegt in de Metro van 4 maart over haar rol in The Voice: “ik voelde me als een...

Het conferentieoord-gevoel Blog over de kracht van niet-weten

Het conferentieoord-gevoel Bij een tweedaagse op de hei doe je met je collega’s inzichten op, maak je plannen en leer je dingen die je zó...