Principes die werkenOver de kracht van het niet weten

 

Mijn schoonmoeder, 92 jaar logeert een paar dagen bij ons. Een vrouw met karakter. Hoewel haar lijf haar steeds meer in de steek laat, blijft haar motto: ‘zelf doen’. Ze zegt: ‘als het echt niet lukt, dan zeg ik het wel’. Vanmorgen donderde ze bijna met rollator en al over de vloer. Dilemma: ik wil haar respecteren in haar autonomie maar tegelijk wil ik niet dat zij valt.

 

Principes werkend maken

Zo’n dilemma doet zich voor in de praktijk en die kun je niet uitzetten, een dilemma is geen Tv-toestel. Het wonderlijke is dat het dilemma, terwijl het gebeurt, zomaar principes aanreikt, die je vervolgens in de praktijk werkend kunt maken. Je moet dan wel aanvaarden dat je vooraf niet precies weet hoe. En dat is op zich al een mooi principe! Leuk om in deze blog nog 4 werkende principes met je te delen.

 

Eerst begrijpen

Bijvoorbeeld een mooi principe van Stephen Covey[1]: ‘eerst begrijpen, dan begrepen worden’. (het 2e principe al!). Je relaties worden er een stuk schoner door is mijn ervaring. Als ik mijn schoolmoeder zeg hoe zeer ik haar gedrevenheid om het zelf te doen bewonder, vertelt ze hoe lastig het soms was om de oudste dochter te zijn in een groot gezin en om te overleven in de oorlog. Ze zegt: ‘ik heb altijd zelfstandig willen overleven en nu moet ik me steeds meer overgeven aan de steun van anderen, dat is een dagelijks gevecht’. Ik kan dat goed begrijpen, voel met haar mee en zeg haar dat ook …….

 

Hoe kan ik je helpen?

‘En tegelijk’, voeg ik eraan toe: ‘zou ik niet willen dat je, in dat gevecht, met je oude lijf een smak maakt’. ‘OK’, zegt ze, ‘je mag me helpen, maar dan zeg ik wel hoé je dat moet doen!’. Kijk zo houdt ze de regie en tegelijk reikt ze mij een mooi 3e principe aan: ‘ik kan zelfstandig zijn als ik zelf maar kan aangeven hoe ik geholpen wil worden’.

 

Berichten uit de onderstroom

Ik bedenk nog een 4e principe als het om begrijpen gaat: ‘luister naar berichten uit de onderstroom’; naar wat mensen van binnen bezighoudt. De belangrijkste berichten uit de onderstroom gaan over:

  1. wat mensen denken,
  2. waarover mensen zich druk maken, wat ze lastig vinden
  3. wat ze zouden willen.

 

De deur staat al open

Mensen vertellen hun berichten uit de onderstroom vaak uit zichzelf, zoals mijn schoonmoeder hierboven. Daar hoef je enkel maar naar te luisteren. Terloops heb ik hiermee een vijfde principe gescoord!

 

Een mooi dilemma-vol 2016 toegewenst en geniet ervan als je het even niet weet!

[1] Stephen Covey, Het 3e alternatief, het principe van creatieve samenwerking, Uitgeverij Business Contact, Amsterdam/Antwerpen 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *LOUIS' LAATSTE BLOGBERICHTEN >

Overdenkingen, bespiegelingen en actualiteit. Van Louis Steeman.Bekijk hier Louis' Blog...

Piekeren en de kracht van een vraag (2)

Blog over de kracht van niet-weten

Zonnetje?

Ik zit in het zonnetje en vraag me af waarom X, gisteren bij een overleg, zo agressief reageerde op...

De kracht van een vraag (1)

Blog over de kracht van niet-weten

Huh?

Anouk zegt in de Metro van 4 maart over haar rol in The Voice: “ik voelde me als een...

Het conferentieoord-gevoel Blog over de kracht van niet-weten

Het conferentieoord-gevoel Bij een tweedaagse op de hei doe je met je collega’s inzichten op, maak je plannen en leer je dingen die je zó...

Deze website slaat cookies in uw browser op uw computer op. Deze cookies worden gebruikt om een meer gepersonaliseerde ervaring te bieden en om uw bezoek aan onze website te volgen in overeenstemming met de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming. Als u besluit om u af te melden voor tracking, wordt er een cookie in uw browser ingesteld om deze keuze een jaar lang te onthouden.

Accepteer or Nee, sta niet toe