Samen een e-book schrijven
Uitnodiging om samen een E-book te schrijven;
Titel: De kracht van het Niet-Weten
Centrale vraag van het boek is: ‘de kracht van het Niet-Weten en hoe die kracht te benutten?’
Doelgroep: het boek richt zich op docenten en leidinggevenden in het onderwijs
Over je bijdrage: het gaat om een ervaring, een inzicht, een citaat waaruit blijkt dat het aanvaarden van het Niet te Weten iets bijzonders opleverde.
Mail je bijdrage naar info@louissteeman.nl
Ik zal de bijdragen redactioneel verwerken en plaatsen op de website.
Toelichting:
Uit ervaringen, zowel in mijn werk als in mijn privé-leven weet ik diep van binnen dat er een enorme kracht schuilt in het Niet-Weten. In mijn werk als interim-leidinggevende en coach ben ik gaandeweg de kracht van het Niet-Weten steeds beter gaan zien en benutten[2].
Als je aanvaardt dat je ‘het’ soms ook niet weet, sta je weer open om nieuwe mogelijkheden te onderzoeken, ben je bereid om op zoek te gaan naar nieuwe antwoorden en lever je je niet langer over aan de weters van oud-denken.
‘Weten’ is vaak verbonden met oordelen, overtuigingen, opvattingen. Het is fantastisch om dat los te laten, want het helpt je om mensen open en zonder vooroordelen te ontmoeten.
Niet-Weten is bevrijdend, het helpt je los te komen van steeds terugkerende problemen. Het kan je bevrijden van ingesleten patronen van denken of doen die slechts herhaling bieden van meer van hetzelfde. Niet-Weten helpt je het nog onontdekte te ontdekken en er komt vrije ruimte voor je passies en je creativiteit.
Wat we werkelijk Weten heeft betrekking op slechts een klein deel van de werkelijkheid. Als je comfortabel kunt leven met wat je Niet-Weet wordt je wereld groter, dieper, interessanter. Met passie voor het onontdekte leef je met het plezier van een ontdekkingsreiziger.
Er schuilt dus kracht in het Niet-Weten.
Weten is niet fout! Het helpt ons keuzes te maken en zonder Weten zouden we al onze handelingen telkens opnieuw moeten uitvinden en aanleren. Dat is niet praktisch.
Weten en Niet Weten gaan samen als veiligheid en avontuur, als rechter en linkerhand, als zwaartekracht en zweefvliegen. Samen sterk en ieder met een eigen functie, als een paar dat de tango danst; hij doet niet hetzelfde als zij. Het gaat erom dat je de choreograaf bent van jouw Weten en Niet-Weten in een dynamische dans.
Weten en Niet-Weet gaan samen onder de paraplu van het leven met en in de wereld.
In het onderwijs is vertrouwd zijn met Niet Weten zeer relevant, zowel voor leerlingen als voor de aanbieders van onderwijs. Immers, we bereiden onze leerlingen voor op een toekomst die we niet kennen, maar die hoe dan ook dynamisch zal zijn. Kwaliteiten, talenten en creativiteit zullen belangrijke succesfactoren zijn. En ook het vermogen om eigen antwoorden te vinden op levensvragen. Zie Ted Talk van Ken Robinson.
Bijdragen worden opgenomen onder de button: Over Niet-Weten
[1] Over die weg van machteloosheid naar liefde heb ik een boekje geschreven. ‘Over Liefde en Machteloosheid’. Verkrijgbaar via Blurb: Print on demand;
[2] Zie ook: Ted Talk, Stuart Firestein: ‘The pursuit of ignorance’, + Boek, Nassim Nicholas Taleb: ‘De Zwarte Zwaan’.
Geef een reactie