Samen een e-book schrijvenUitnodiging om samen een E-book te schrijven;

Titel: De kracht van het Niet-Weten

Centrale vraag van het boek is: ‘de kracht van het Niet-Weten en hoe die kracht te benutten?’

Doelgroep: het boek richt zich op docenten en leidinggevenden in het onderwijs

Over je bijdrage: het gaat om een ervaring, een inzicht, een citaat waaruit blijkt dat  het aanvaarden van het Niet te Weten iets bijzonders opleverde.

Mail je bijdrage naar info@louissteeman.nl

Ik zal de bijdragen redactioneel verwerken en plaatsen op de website.

Toelichting:

Uit ervaringen, zowel in mijn werk als in mijn privé-leven weet ik diep van binnen dat er een enorme kracht schuilt in het Niet-Weten. In mijn werk als interim-leidinggevende en coach ben ik gaandeweg de kracht van het Niet-Weten steeds beter gaan zien en benutten[2].

Als je aanvaardt dat je ‘het’ soms ook niet weet, sta je weer open om nieuwe mogelijkheden te onderzoeken, ben je bereid om op zoek te gaan naar nieuwe antwoorden en lever je je niet langer over aan de weters van oud-denken.

‘Weten’ is vaak verbonden met oordelen, overtuigingen, opvattingen. Het is fantastisch om dat los te laten, want het helpt je om mensen open en zonder vooroordelen te ontmoeten.

Niet-Weten is bevrijdend, het helpt je los te komen van steeds terugkerende problemen. Het kan je bevrijden van ingesleten patronen van denken of doen die slechts herhaling bieden van meer van hetzelfde. Niet-Weten helpt je het nog onontdekte te ontdekken en er komt vrije ruimte voor je passies en je creativiteit.

Wat we werkelijk Weten heeft betrekking op slechts een klein deel van de werkelijkheid. Als je comfortabel kunt leven met wat je Niet-Weet wordt je wereld groter, dieper, interessanter. Met passie voor het onontdekte leef je met het plezier van een ontdekkingsreiziger.

Er schuilt dus kracht in het Niet-Weten.

Weten is niet fout! Het helpt ons keuzes te maken en zonder Weten zouden we al onze handelingen telkens opnieuw moeten uitvinden en aanleren. Dat is niet praktisch.

Weten en Niet Weten gaan samen als veiligheid en avontuur, als rechter en linkerhand, als zwaartekracht en zweefvliegen.  Samen sterk en ieder met een eigen functie, als een paar dat de tango danst; hij doet niet hetzelfde als zij. Het gaat erom dat je de choreograaf bent van jouw Weten en Niet-Weten in een dynamische dans.

Weten en Niet-Weet gaan samen onder de paraplu van het leven met en in de wereld.

In het onderwijs is vertrouwd zijn met Niet Weten zeer relevant, zowel voor leerlingen als voor de aanbieders van onderwijs.  Immers, we bereiden onze leerlingen voor op een toekomst die we niet kennen, maar die hoe dan ook dynamisch zal zijn. Kwaliteiten, talenten en creativiteit zullen belangrijke succesfactoren zijn. En ook het vermogen om eigen antwoorden te vinden op levensvragen. Zie Ted Talk van Ken Robinson.

Bijdragen worden opgenomen onder de button: Over Niet-Weten

 


 

 

[1]De kracht van je intuïtie. De intelligentie van het onbewuste.  Gerd Gigerenzer. Kosmos 2007.

 

 

 


[1] Over die weg van machteloosheid naar liefde heb ik een boekje geschreven. ‘Over Liefde en Machteloosheid’. Verkrijgbaar via Blurb: Print on demand;

 

 

 

[2] Zie ook:  Ted Talk, Stuart Firestein: ‘The pursuit of ignorance’, + Boek, Nassim Nicholas Taleb: ‘De Zwarte Zwaan’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *LOUIS' LAATSTE BLOGBERICHTEN >

Overdenkingen, bespiegelingen en actualiteit. Van Louis Steeman.Bekijk hier Louis' Blog...

Piekeren en de kracht van een vraag (2)

Blog over de kracht van niet-weten

Zonnetje?

Ik zit in het zonnetje en vraag me af waarom X, gisteren bij een overleg, zo agressief reageerde op...

De kracht van een vraag (1)

Blog over de kracht van niet-weten

Huh?

Anouk zegt in de Metro van 4 maart over haar rol in The Voice: “ik voelde me als een...

Het conferentieoord-gevoel Blog over de kracht van niet-weten

Het conferentieoord-gevoel Bij een tweedaagse op de hei doe je met je collega’s inzichten op, maak je plannen en leer je dingen die je zó...