Omgaan met vragen en dilemma’s

‘Wederkerigheid. Basisvoorwaarde voor goede relaties en gemeenschapsvorming.’

‘Wederkerigheid. Basisvoorwaarde voor goede relaties en gemeenschapsvorming.’

27 mei 2025  |  leestijd: 3 minuten

Je maakt deel uit van de gemeenschap. Binnen die gemeenschap maak je keuzes, ontwikkel je je talenten en kwaliteiten, zet je stappen in je levensloop en draag je bij aan het grotere geheel. De gemeenschap is van betekenis voor jouw ontwikkeling en tegelijk bent jij van betekenis voor de ontwikkeling van de gemeenschap.

Wederkerigheid. Basisvoorwaarde voor goede relaties en gemeenschapsvorming

Die wisselwerking is de essentie van mens-zijn in de gemeenschap. In die wederkerigheid ervaar je dat je gezien en gehoord wordt, dat je erbij hoort en dat je ertoe doet. Dat te ervaren geeft je leven zin en betekenis. Zingeving is zin hebben in geven en dankbaar kunnen ontvangen. In Afrikaanse tradities wordt deze wederkerig aangeduid met Ubuntu, ofwel ‘ik ben omdat wij zijn’. Ubuntu geeft handreikingen, wat te doen als de kracht van wederkerigheid is doorbroken. Wanneer bijvoorbeeld iemand steelt wordt niet alleen de dader bestraft. De Ubuntu filosofie brengt met zich mee dat de gemeenschap dan bij elkaar komt om zich te bezinnen op de vraag: wat hebben wij gedaan of nagalaten waardoor deze man of vrouw ging stelen? En wat hebben wij als gemeenschap dan te doen?

Hoe?

Stel in jouw team worden afspraken en besluiten niet of moeilijk nageleefd. Je zou dan je besluitvormingsproces kunnen onderzoeken vanuit de vraag: ‘Wie of wat wordt niet gezien of gehoord?’